Om hur du väljer rätt kamera

Ska du ut och resa och behöver en ny kamera? Eller vill du ha en kamera för att kunna ta bilder när släkten kommer på besök? Du kanske till och med behöver en kamera man kan ha under vatten? Oavsett behov till din kamera så kommer du kunna få hjälp av oss. Här nedanför finns det en mall som du kan använda sig av samt lite frågeställningar som vi skulle tipsa om att du frågar sig själv. Det kommer göra ditt köp mycket enklare och förhoppningsvis kommer du känna dig säker på vad du vill handla för kamera när du läst klart detta. När du väl vet vad du vill ha för typ av kamera är det endast att besöka närmaste kamera-butik och berätta vad du kommit fram till, för då kommer du garanterat få hjälp av vilket märke och prisklass det finns att välja på.

Användningsområde

Som du läste först i inlägget så är den viktigaste frågan att ställa dig, vad ska du ha din kamera till? Du gör rent ut sagt ett bottenköp om du köper en systemkamera till att fotografera under vatten med, eller om du köper en minikamera för att fotografera högupplösta landskapsbilder. Ja, du märker att det finns många olika alternativ. Så fundera först vad du ska ha kameran till.

Vikt

Andra tipset att fråga dig själv om är hur mycket orkar du bära runt på? Ska du vandra i fjällen med mycket packning kanske det inte är så lämpligt att bära runt på en 5 kilos kamera, även fast den tar fantastiska bilder, så länge du inte är där för att fotografera. Då skulle vi rekommendera att du köper en liten systemkamera, som fortfarande tar bild med väldigt fin kvalité men är fortfarande lätt och smidig att ta med.

Ljus

En viktig sak när man ska fotografera är vad det är för ljus. Du har säkert märkt någon gång att du ska ta en bild och den blir väldigt mörk, eller att du tar med blixt och bilden blir näst intill helt vit. Då är det ljuset som spökar. Att kunna fotografera är en konst, i och med att du måste anpassa kamerans inställningar efter vad det är för ljus i rummet eller naturen där du befinner dig. Det innebär att du också måste kunna läsa av vädret samt kunna veta vilka inställningar du ska ändra på. Så den sista saken som är viktig att tänka på är i vilket typ av ljus ska du fotografera? Det finns vissa kameror som är väldigt allsidiga och fungerar i de flesta förhållandena både utomhus och inomhus. Men om du till exempel ska resa till en skidort där med i princip är vitt av snö överallt, eller om du ska till Hawaii där det är stark sol som bländar, behöver du antingen olika kameror eller kunna ändra inställningar efter väder. Det går att ta såna snabbkurser om man vill spara på pengar och köpa en kamera.