Om Naturfotografen Mattias Klum

Mattias är uppfödd i Uppsala som är större stad som ligger norr om Sveriges huvudstad Stockholm. Där föddes han år 1968, och har redan som ung varit intresserad av foto och började fotografera redan som tonåring vilket var ytterst ovanligt på den tiden. Sen 1986 har Mattias Klum arbetat som frilands-fotograf på heltid och försörjt sig på jobbet. Mattias har även varit regissör och filmare vid ett flertal filmer samt tv-projekt. Allt de skedde år 1994 och framåt. Det unika med Mattias Klum är att han har beskrivit och porträtterat djur, växter och naturen i sig i artiklar, böcker, filmer och utställningar på ett helt fantastiskt och som sagt unikt sätt. Några av de länge dokumentärfilmerna som Mattias har gjort är Skogens Öga, Den Sköra Tråden, Searching for the Giant Sea Eagle, ett Wild Chronicles-avsnitt för National Geographic och till sist men inte minst Expedition Linné tillsammans med producenten Folke Rydén.

Mattias har även med sitt team arbetat med musikvideo-projektet Funk for Life tillsammans med den svenska kända musikern Nils Landgren som för övrigt har gjort musik till många kända klassiska filmer som ”Så som i himlen”. Det projektet som de gjorde tillsammans stödjer och supportar organisationen Läkare utan gränser och deras arbeta i Kibera i Nairobi. År 2011 släppte Mattias Klum två egna filmer där den första handlar om avskogningen i Borneo som heter Tebarans Testamente. Den andra filmen handlar om en biologisk mångfald från ett av jordens sista orörda korallrev och den heter En Värld av Liv.

År 2014 släppte Mattias filmen Betraktaren där han och hans team följde både djur och människor runt det vackra men hotade Östersjön i hela fyra år. Han tog givetvis och klippte ihop allt till en långfilm vilket gör att man får se förändringarna ganska snabbt och se vad som har hänt på endast fyra år. Efter det släppte Mattias en ytterligare film och det är hans senaste film som han har släppt- Filmen heter Vamizi – En Undervattensvärld. Den utspelar sig i Mocambique och Quirimbasarkipelagen där ett forskarteam men personer från hela världen försöker rädda ett världsunikt korallrev från faror som är hotande.

 

”Mattias Klum är en av de viktigaste naturhistoriska fotografer av vår tid”

Ja, så uttryckte sig National Geographic för det fantastiska arbete som Mattias Klum gjort och fortfarande gör. Mattias har tagit sig till alla världen kontinenter med sitt team. Hans arbete är uppskattat över hela världen och publicerats i ett antal internationella tidskrifter som National Geographic Magazine, Wildlife Conservation, Audubon, Geo, Terre Sauvage, Stern, Der Spiegel och till sist men inte minst New York Times. Första gånger som Mattias Klums bilder publicerades i National Geographic Magazine var 1997. Då var Mattias en av de yngsta genom alla tider som tidskriften funnits att få vara med på omslagsbilden samt den första svensken att vara det. Som du märker så är Mattias Klums meriter näst intill oslagbara och allt han gjort är fantastiskt, och ännu är inte allt uppräknat på detta inlägget.