Tips till porträttfotografering

Ska du fotografera en persons ansikte eller ska du bli fotograferad så kan det vara ganska bra att läsa på om lite tips inför det, då du vet vad du ska be fotografen göra eller så du vet vad du som fotograf ska tänka på. Det är viktigt när man fotograferar en annan person att man går igenom hur personen vill ha det och att man är tydlig med vad man tänker och vill med bilden, för det är otroligt lätt med missförstånd när det kommer till porträttfotografering. Dessutom är det oftast så bökigt om det inte blir bra och om man måste ta om fotografierna. Som du säkert känner till så finns det massvis med olika sorters porträttfotografering, till exempel bröllopsfoto, familjefoto, bebisfoto, id-porträtt och massor med fler. När man bokar en fotograf brukar man redan då bestämma vad man vill ta för bild för vissa fotografer är inriktade och kan bara en viss typ. Men bestäm vad du vill ha för typ och var sedan tydlig med hur du hade tänkt dig det.

Detaljer

Beroende på vad du vill ha för typ så är det viktigt med detaljerna på bilden. Ska du till exempel hålla i en bukett blommor, eller vad ditt barn ska ha på sig för kläder? Ska knappen vara uppknäppt? Ska håret vara platt eller lockigt? Som du märker och som du säkert känner själv så finns det massvis med detaljer som går att påverka och ändra på. Oftast är fotografen väl medveten om vad som är snyggt och vad som är mindre snyggt. Men det gäller även för fotografen att vara öppen för förslag för alla har annorlunda smak och det är kunderna till fotografen som bestämmer med tanke på att de är dem som betalar för jobbet. Hursomhelst så råder vi att du och fotografen eller tvärt om, pratar ihop er om vad som skulle passa bäst i eran situation. För detaljer har ganska stor roll när det kommer till ett porträtt.

Bakgrund

När man ska ta ett porträtt är det extremt viktigt med vad man har för bakgrund. Det kan göra en hel bild och vad åskådaren får för uppfattning om bilden. Det är ganska vanligt med att ha vit ett grå bakgrundsbild i ordinära porträttfoton, så som bebisfoton, bröllopsfoton, foton för profilbilder på jobbet och liknande. Ska man ha en lite mer personlig bild som inte är lika seriös kan man givetvis välja en annan bakgrund, men det är viktigt att prata med fotografen om kontrasterna då så det inte blir en dålig bild. Det är viktigt att bilden är genomtänkt oavsett bakgrund och detaljer. Som fotograf kan det vara bra att känna till färgkoder, det vill säga vilka färger som är bra respektive dåliga tillsammans. Dessutom kan det vara bra att veta att en bakgrund i mönster passar inte bra med ett mönstrat motiv, så det kan vara bra att skilja kontrasterna.

Längdavstånd

Till sist men inte minst är det viktigt att veta hur nära eller långt ifrån man ska stå från kameran. Ska benen synas eller inte?