Upphovsrätt och copyright för bilder

Är du ute och reser och har tagit ett par fantastiska bilder som du är stolt över och som inte innefattar en familjemedlem eller liknande, så ska du se till att ingen annan kan sno din bild. Om du alltid bara har bilden i kamerarullen så behöver du givetvis inte skaffa upphovsrätt och copyright på dem, men så fort du offentliggör bilden på exempelvis Instagram, Facebook, din hemsida eller blogg eller liknande så får du vara beredd på att någon kan sno bilden av dig om du inte har copyright på den. Copyright har en logga som du säkert känner igen för den finns på många ställen, som bland annat i företags namn och liknande för att de inte vill att man ska kunna sno deras namn. Loggan är ett C med en rund cirkel runt i svart vanligt typsnitt.

Vad innebär copyright och upphovsrätt?

Copyright och upphovsrätt är ungefär samma sak, de går iallafall ut på samma sak, vilket är att personen som har uppfunnit eller skapat ett verk eller produkt ska ha rätt att bestämma vad den ska användas till och vem som får använda den. Upphovsrätten är skyddad med lagen och om en person skulle bryta den så skulle man kunna bli dömd för det. Utifrån ett fotografiskt sammanhang skulle man kunna ta ett exempel att du tar en bild på en isbjörn när du är på semester på Svalbard i Arktis. Du vill hemskt gärna lägga ut bilden för att visa dina vänner på Facebook men du är rädd att någon person kommer hitta bilden, spara den och sedan använda den för eget bruk utan att säga att det är din bild. Om det skulle ske är det i princip omöjligt att sätta dit en person för det är inte olagligt att ta en annans bild om man inte har upphovsrätt och copyright på den. Om man skulle ha det går det givetvis att anmäla personen som tagit din bild för då finns det i ett register som polisen kan kolla i att det är du som äger bilden eller är den personen som har tagit den.

Vad är det som är bra respektive dåligt med försäkringarna?

Det finns givetvis mer positivt än negativt med att ha upphovsrätt och copyright på sin bild. Några fördelar är att man får ha bilden själv och har något att säga till om när den blir tagen. Man skulle kunna kalla det för en försäkring att den alltid kommer att vara ens egna. Dock finns det några nackdelar att man måste hålla koll om någon annan tar bilden, i och med att de finns ingen dator eller sökmotor som kan känna av sådant och sedan meddela det till dig. Utan det är din uppgift att hålla reda på det. Sedan är det negativt eftersom du kan bli indragen i många utredningar och så vidare om du har upphovsrätt och copyright på dina bilder. Dock kan det vara värt besväret ibland om du verkligen vill ha en bild för dig själv.