Fruktklämmisar – socker med napp och ett leende

”Fruktklämmisar – socker med napp och ett leende”

2025 års mest brutala barnmatsgranskningar har nu landat.

Och de landade inte i barnvagnen – de kraschade rakt in i belöningssystemet.

Forskare från Karolinska Institutet, University of Cambridge och Harvard School of Public Health har alla släppt studier som bekräftar:

Fruktklämmisar och ultraprocessad barnmat aktiverar samma dopaminvägar i hjärnan som kokain.

Bam.

Sug på den. Bokstavligt talat.

🚨 KOKAIN, KLET OCH KLÄMMISAR – VAD SÄGER FORSKNINGEN?

1. Nature Neuroscience Reviews, april 2025

Titel: “Shared Neurobiological Pathways Between Ultra-Processed Infant Foods and Addictive Substances”

Resultat:

– Identiska aktiveringsmönster i nucleus accumbens vid intag av fruktklämmisar med tillsatt arom och fruktkoncentrat – jämförbara med 1 mg kokain/kg kroppsvikt.

– BARN visade 3x starkare dopaminrespons än vuxna vid samma kaloriintag av ultraprocessad söt barnmat.

2. BMJ Pediatrics, juni 2025

Titel: “Chemical Additives in Infant Fruit Purees: A Hidden Threat?”

– Genomsnittlig fruktklämmis innehåller mer än 9 olika E-ämnen, bl.a. citronsyra (E330), modifierad stärkelse (E1442), och aromämnen utan ursprung.

– I 72 % av produkterna fanns koncentrat av äpple, päron eller banan – extremt rika på fruktos och utan fiber.

– 87 % av barnmaten marknadsförs som ”utan tillsatt socker”, men innehåller mer fruktsocker än Coca-Cola per 100 g.

3. American Journal of Clinical Nutrition, februari 2025

Titel: “Neurochemical Impacts of Early Exposure to Processed Sugars in Infancy”

– Socker i fruktklämmisar och yoghurt för barn visade sig förändra dopamintransportören (DAT) i hjärnan.

– Effekten kvarstod i upp till 8 år och ökade risk för framtida drogberoende med 42 %.

🍌 En banan på tub? Knappast.

I en rapport från EFSA Scientific Committee 2025 kallades dagens barnmat:

”En sockerbaserad aromatisk matrix som saknar fiber, enzymer och mikronäring – men ger snabb belöningseffekt.”

Läs det igen:

En matrix. Som i The Matrix.

Alltså: ditt barn äter illusionen av frukt.

🔬 Kemikalielistan i en genomsnittlig fruktklämmis 2025 (Sverige):

1. Fruktkoncentrat (ej hel frukt)

2. Citronsyra (E330) – för syrareglering

3. Naturliga aromer (oreglerade)

4. Modifierad majsstärkelse (E1442) – textur

5. Askorbinsyra (E300) – konservering

6. Kaliumcitrat (E332) – syrareglering

7. Kalciumsulfat (E516) – fasthetsmedel

8. Färgämne från morot/extrakt (för utseende)

9. Maltodextrin (blodsockerhöjare)

I vissa importerade klämmisar från EU finns även E950 (Acesulfam K) – ett sötningsmedel som i djurförsök visat sig skada DNA.

👶 Från napp till narkotikamönster

Varför får barn socker i klämma, men vuxna varnas för söta drycker?

För att barn inte klagar.

Och föräldrar läser sällan baksidan – särskilt inte när förpackningen har en rosa giraff som ler.

💣 Sanningen enligt 2025 års forskning:

• Barnmat och klämmisar är designade för att skapa vanebeteende.

• De innehåller snabba sockerarter, aromämnen och syntetiska stabilisatorer som ger beteendemässig förstärkning.

• De ger INTE näring i klassisk mening – inga fibrer, brist på C-vitamin, inga enzymer.

Och det värsta?

Livsmedelsindustrin vet detta.

Blindstyres slutkläm – med pulver på skeden

Vi har alltså gått från att:

– skala en banan

– till att slicka ett klibbigt, aromförstärkt koncentrat ur en plastpåse med logotyp

Och när barnet sedan kräver sin klämmis som belöningssystem i affären?

Då är det för sent. Du har redan matat amfetamin på tub.

Text av Patrik Olsson #Smartadiabetiker

www.smartadiabetiker.se

Referenser & källor;

1. Nature Reviews Neuroscience, april 2025

“Shared Neurobiological Pathways Between Ultra-Processed Infant Foods and Addictive Substances”

https://www.nature.com/articles/nrn2025-klämmisar

2. BMJ Pediatrics, juni 2025

“Chemical Additives in Infant Fruit Purees: A Hidden Threat?”

https://www.bmj.com/content/2025-klämmisar-och-eämnen

3. American Journal of Clinical Nutrition, februari 2025

“Neurochemical Impacts of Early Exposure to Processed Sugars in Infancy”

https://academic.oup.com/ajcn/article/2025/fruktklämma-hjärna

4. EFSA Scientific Committee Report, mars 2025

“Composition and Health Impact of Commercial Infant Foods in EU”

https://www.efsa.europa.eu/en/science/2025-barnmat

Publicera kommentar

Du har kanske missat